Віники для бані
У традиційній слов’янскій бані, котра піокращує здоров’я та природну красу, незамінним атрибутом є віник. А хльосткий віник – дорожчий за гроші.
Обирайте самі, що використовувати для похльостивання, щоб у результаті отримати максимальний ефекет.
Березовий віник
Березовий віник – це потрійна сила лікувальних властивостей листя, березових бруньок та соку. У листі берези містяться дубильні речовини, ефірна олія, вітамін С, каротин, смоли. Ефективний при ломоті в м’язах та суглобах після фізичних навантажень та вправ. Добре очищає шкіру, прискорює загоєння ран і саден, виявляє заспокійливу дію, покращує настрій. Він сприяє покращенню вентиляції легень, тому, насправді, незамінний для астматиків та курців зі стажем. В’язатимете віник самі — в’яжіть з кучерявої берези, оскільки її гілки гнучкі та пишні.
Дубовий віник
Дуб – символ довголіття, сили та фізичного здоров’я. Його кора і листя багаті дубильними речовинами, тому масаж таким вінцем краще за будь-яке обгортання для шкіри тіла. Якщо лазневі процедури проводити регулярно, можна нормалізувати артеріальний тиск. Найкраще заготовляти дубовий віник у серпні чи вересні: він відрізняється міцністю і має досить широке листя, що полегшує нагнітання пари.
Липовий віник
Банька з липовим віником прописана при перших симптомах простудного захворювання. У листі липи міститься величезна кількість ефірних олій та бактерицидних речовин. Її аромат допоможе позбутися головного болю і надасть заспокійливу, розслаблюючу та жарознижувальну дію.
Віник з Іви
Івовий віник – жіночий: дуже добре діє на шкіру, стимулює регенераційні процеси, допомагає зберегти молодість шкіри, перевірений засіб від застуди, продутої спини та ревматизму. Івовий віник не можна надовго заготовляти про запас — протягом року його потрібно використовувати, інакше деревина верби втратить свою свіжість.
Кленовий віник
Бонусом до калинового віника буде калиновий морс. Калина своєю дією здатна мобілізувати внутрішні сили організму, тому такий віник хороший при застудах або кашлі, що довго не проходять.
Гілки для віників заготовляли пізно навесні чи влітку, коли листя повністю розпустилося, але ягоди ще маленькі. На віник брали тільки наймолодші і найтонші гілки, сушили їх швидко, в добре провітрюваному прохолодному приміщенні, щоб зберегти в листі корисні речовини. Але найкращі, звісно, свіжі калинові віники.
Паряться таким віником особливим чином. По-перше, віник замочують у трохи теплій воді і тримають його в передбаннику аж до моменту ширяння. По-друге, паряться калиновим віником у другий і третій захід (наприкінці ширяння), лежачи на нижній полиці. Все це потрібно для того, щоб зберегти у гілках та листі корисні речовини, які дуже швидко руйнуються за високих температур. А після процедури – вітамінний калиновий морс!
Віник з бузини
Парячись віником з бузини, намагайтеся топити лазню нежарко, інакше пропаде лікувальний ефект. Такий віник допоможе вам назавжди позбутися мігрені та застуди. Ароматні віники (як і віники з гілок смородини чи вишні) не заварюють, т.к. висока ймовірність отримати опік – листя миттєво звариться, стане липким і важким.
Найважливіше – правильно організувати банну процедуру, тоді вона пройде з максимальним комфортом та потрібним ефектом.Технологія в’язання віників стародавніх часів заготівлі віників для лазні приділяли багато уваги. Віник — невід’ємний атрибут російської лазні, без якого просто неможливо уявити сам процес ширяння. Без лазневого віника не можна провести оздоровчі лазневі процедури. Правильно і своєчасно заготовлений віник матиме досить великий термін служби, віник буде пружним та еластичним, його листя не облетять після одного застосування. А найголовніше, віник, заготовлений у чітко визначений час, дасть найбільший лікувальний ефект. Для кожного виду дерева або рослини, яка використовується як сировина для віника, існують свої часові проміжки, які є сприятливими для збереження всіх цілющих властивостей.
Час заготівлі віника для бані
Оптимальним часом для заготівлі та в’язки віників вважається пора коли цвіте травостій. Лист у сировини, що заготовляється, в цей час ароматний і ніжний. Починають заготовляти віники наступного дня після Трійці. Зазвичай це свято посідає початок червня. А закінчують заготівлю іншого святкового дня «Ільїн день». Після цього періоду віники вже не заготовляли, вважаючи, що цілющою силою вони вже не мають. Винятки становлять лише евкаліптові та дубові віники. Сировину для віників збирали тільки в суху погоду, після того, як зійшла роса, але ще не настав полудень. При збиранні сировини особлива увага приділяється її якості. Гілки не повинні виділяти смолу та мати колючки.